Donkere vrouw et print _eskinacademy

Specialiseren in de gekleurde huid

Waarom zou je?

Als je voor jezelf wilt beginnen in de beauty branche, denk je vaak als eerste aan, welke behandelingen je gaat geven. Je hebt tijdens je opleiding of cursus, kennis gemaakt met diverse behandelingen, merken en apparatuur. Op social media houd je trends bij en pas je deze meteen toe in de praktijk. Maar zijn deze beautyproducten en behandelingen ook geschikt voor mensen met een getinte huid? In dit blog zal ik dieper op in gaan op het nut voor de gekleurde huid.

Specialiseren

Wat je tijdens je opleiding tot schoonheidsspecialiste meekrijgt is algemene kennis. Wat jij kunt kunnen honderden anderen ook. Je onderscheiden van de rest is niet zo eenvoudig. Maar niet onmogelijk. Misschien blink je wel uit in een bepaalde vaardigheid of heb je grote interesse in een bepaalde richting. Maar specialiseren in een bepaald onderdeel binnen je opleiding is er niet bij.

Specialiseren gebeurt na het voltooien van een basisopleiding tot schoonheidsspecialiste of huidtherapie opleiding. Voor diverse behandelingen, huidaandoeningen bestaan er trainingsprogramma’s, workshops die hierin kunnen voorzien. Maar als we het hebben over de gekleurde huid, is de informatie voorzien mager en niet correct.

Waarom is dat zo?

Een simpele reden hiervoor is dat van oudsher, daarvoor moeten we terug de tijd in voor en tijdens de slavernij tijd, waar slaven door de witte overheerser uit het huidige Verenigde Staten van Amerika, tot slaaf gemaakte mensen gebruikten als studieobject om ziektes bij de witte man, vrouw en kind te kunnen genezen. In de literatuur zowel de medische als antroposofische, worden mensen van Afrikaanse komaf stelselmatig weggezet als niet menselijk, kunnen pijn verdragen en hebben daarom geen pijnstilling nodig, zien er niet menselijk uit vanwege enkele karakteristieke etnische eigenschappen.

Door de eeuwen heen, zijn dergelijke “wetenschappelijke” onderzoeken, op basis van de raciale vooroordelen van de onderzoeker, uitgevoerd en als zodanig gestandaardiseerd en hebben hun weg naar de medische wetenschap en cosmetische wereld gevonden. Vandaag de dag kun je de bewijzen en gevolgen ervan nog steeds ondervinden. 

Tola Okogwu

Tola Okogwu, is een product consultant, die misstanden over haarverzorgingsproducten voor kroeshaar in 2018, aan de kaak stelde in het Verenigd Koninkrijk (UK). Bekijk de YouTube video over misstanden in blackhair producten.

Een voor mij persoonlijk schokkend gegeven dat er in 18 verschillende vaak gebruikte huidverzorgingsproducten door creoolse vrouwen ingrediënten bevatten die tot hormoonverstoring, onvruchtbaarheid en een verhoogde kans op borstkanker kan leiden.
Kun je je voorstellen dat decennia donkere vrouwen, meisjes en in mindere mate mannen en jongens, wereldwijd zijn die jarenlang, misschien zelfs van jongs af aan onvrijwillig hebben blootgestaan aan toxische stoffen die hun gezondheid aantasten.

Misschien vraag je jezelf af, waarom zijn er niet eerder stappen ondernomen? Is er nooit een link gelegd tussen oorzaak en gevolg? Waarom komen er bij zwarte Amerikaanse vrouwen meer gevallen van borstkanker voor dan in witte Amerikaanse vrouwen?

Laboratorische onderzoeken

Ieder product, ingrediënt, werkzame stof ondergaat een serie laboratorische onderzoeken. Hierin worden o.a. de effectiviteit, de samenstelling, kook- en smeltpunt bepaald, maar ook veiligheid voor mens, milieu en dier.

Die onderzoeken vinden niet éénmaal plaats maar worden meerdere keren herhaald en moeten aan ‘strenge’ eisen voldoen. Hoe kan het dat dit niet gebeurt? Of misschien geen gedegen onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijke partijen of dat het gewoon weg niet in het belang was voor de grote partijen (farmaceuten) die er keiharde dollars mee kunnen verdienen. Of dat de doelgroep om wie het gaat, niet als volwaardig wordt aangezien.

Je kunt jezelf de vraag stellen? Zou dit wel gebeurt zijn als de afnemer een witte huidskleur zou hebben gehad? Zou het dan decennia hebben geduurd voordat dergelijk nieuws naar buiten zou worden gebracht?

Dergelijke berichten roepen alleen maar meer vragen op. Maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat er vanuit de zwarte gemeenschap zelf stappen ondernomen moeten worden om het heft in eigen handen te nemen en de controle weer terug te krijgen.

Hoe zit dat met huidverzorgingsproducten?

Van tijd tot tijd komt er een nieuwsitem voorbij over een ingrediënt in een cosmetische product die mogelijk hormoonverstorende en/of carcinogene eigenschappen kan veroorzaken bij een te lange blootstelling in het lichaam. Er worden meteen werkgroepen gemobiliseerd die gaan onderzoeken in welke mate deze of meerdere stoffen gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van de mens, witte mens.

De keuze in huidverzorgingsproducten speciaal voor de gekleurde man en vrouw is beperkt. De producten die wij gebruiken voor onszelf, onze kinderen. Worden ontwikkeld en geproduceerd door mensen die niet onze huid eigenschappen vertonen, niet met dezelfde huidproblemen te kampen hebben.

Dus ja, de vele cosmetische producten voldoen aan veel hogere eisen, er wordt sneller gereageerd om de schade te beperken en sneller uit de markt gehaald bij een gevaar voor de gezondheid.
Hiervan profiteert de zwarte man, vrouw en kind van mee. Maar niet als het gaat om effectiviteit om huidproblemen te voorkomen of te verminderen.

Waarom specialiseren in de gekleurde huid?

Globalisering is een proces in ontwikkeling. Door de voortdurende veranderingen van klimaat, economische situatie, overheidshandelen, maatschappelijke issues. Settelen mensen zich alleen of met hun gezin in een ander land, bijbehorend klimaat, leefstijl en voedingspatroon. Door al deze veranderingen, ons lichaam verandert op genetisch niveau niet zo snel mee. Kunnen er huid-, haar- en gezondheidsproblemen, ontstaan.

Door een gebrek aan kennis en ervaring over de etnische huid, culturele, religieuze, leefstijlgewoontes. Kunnen eenvoudige huid- en haarproblemen, ontaarden in permanente beschadiging, verergering, ontwikkeling van andere fysieke en mentale klachten.

Ik ben van mening dat als beauty professionals, medische professionals beschikken over de juiste kennis en ervaring, veel leed voorkomen kan worden, verspilling van sociale en maatschappelijke voorzieningen, overbelasting van de gezondheidszorg en milieu verminderen kunnen worden.

Het is mijn missie om mijn deel aan bij te dragen, door mijn kennis over de huid te delen met beauty professionals die hun gekleurde klanten van de beste en voor hun juiste behandeling en product advies kan voorzien. Die hen helpt van hun huid- en/of haarprobleem af te komen.

Bron: Medische Apartheid, Harriet Washington, uitgave 2007


Saskia Pinas
Huidtherapeut & schoonheidsspecialist
www.eskinacademy.nl  
www.mellacare.nl 


Lees ook:

Blog 1 Overbeharing in de etnische huid