Ik begin voor mezelf

Ik heb 2 passies: werken met de gekleurde huid en ondernemen is mijn passie. Werken als huidtherapeut en schoonheidsspecialiste, heeft mij meer inzichten gegeven in de dynamiek van het ondernemerschap en het behandelen van de gekleurde huid.


Missie

Het is mijn missie om schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten, op te leiden tot professionals die weten hoe zij in de praktijk de donkere huid het beste kunnen behandelen en onderzoeken. Iedere consument van kleur moet de mogelijkheid hebben in de eigen woonplaats, een bezoek te kunnen brengen aan een schoonheidssalon en/of huidtherapiepraktijk, die gespecialiseerd is in het behandelen en adviseren van mensen met kleur. Aannames, onjuistheden moeten tot het verleden gaan behoren. 

Gekleurde huid

Ik ben zolang als ik mij kan herinneren altijd geïnteresseerd geweest in de huid en met name in de gekleurde huid en haar huidproblemen. Ik heb een voorliefde voor de medische wetenschap en alles wat daar indirect mee te maken heeft.
Vanaf mijn studieloopbaan tot aan mijn loopbaan carrière als ondernemer werkzaam in de cosmetische en (para)medische markt heb ik mij altijd verdiept in de gekleurde huid.
Documentatie over de gekleurde huid was er in de jaren '90 en in het begin van het millennium niet beschikbaar over de gekleurde huid, althans de documentatie bevatte foutieve informatie, gebaseerd op etnische vooroordelen van de onderzoeker en veelal achterhaald. Het was zoeken naar betrouwbare en wetenschappelijk aangetoonde informatie over hoe de etnische eigenschappen verschillen in verhouding tot de witte huid.


Etnische vooroordelen

Helaas blijken ´wetenschappelijke studies´, onderhevig te zijn aan etnische vooroordelen die niet gebaseerd zijn op feiten, maar de objectieve mening van de onderzoeker, dan wel auteur te bevatten. Hierdoor lekt er veel vervuiling door in de theorie om vervolgens in de praktijk terecht te komen. Fabels worden als feiten beoordeeld. Professionals werkzaam in de beauty en de zorg, nemen bewust of onbewust de verkeerde informatie over ervan uit gaande dat de informatie op waarheid berust.
Mede door deze kennis vervuiling, ben ik mij gaan toeleggen om gekleurde klanten meer te leren over hoe hun huid functioneert, welke behandelingen en ingrediënten vermeden of anders toegepast moeten worden.

Om zoveel mogelijk klanten uit deze doelgroep te helpen een gezonde huid te behouden, verdere schade door verkeerd gebruik van skincare producten, onnodig voorgeschreven medicatie tot een minimum te beperken. Heb ik een training ontwikkeld die de beauty professional van de juiste kennis en vaardigheden moet gaan voorzien. Als beauty professional creëer je een betere klant belevenis, lever je maatwerk en verhoog je jouw bedrijfsomzet.


Ondernemen

In 2009, middenin de economische crisis., ben ik mijn praktijk voor huidtherapie annex schoonheidssalon aan huis in Rotterdam west begonnen. Gedurende mijn schoolcarrière, van de basisschool tot aan de middelbare school,  hield ik mij niet bezig met ondernemen.
De gedachte van dat ik iets voor mezelf wilde speelde wel door mijn hoofd, maar niet dat ik mij voldoende realiseerde, dat het te maken had met ondernemerschap, het hebben van een eigen bedrijf. Iets voor mezelf, betekent voor mij mijn eigen ding doen, zoals ik dat wil, wanneer en hoe. Na de Havo te hebben afgerond, de HBO- verpleegopleiding te hebben afgebroken. Schreef ik mij in voor de 4- jarige huidtherapie studie aan de Hogeschool Utrecht en in afwachting van het instroommoment, als tussenjaar, de opleiding uiterlijke verzorging in Rotterdam ging volgen. Begon ik mij steeds meer te realiseren, dat ik absoluut niet voor een ander wilde en wenste te werken.

Zoveel was wel duidelijk geworden, nadat ik besloot mijn verpleegkundige opleiding aan het einde van het 2e collegejaar af te breken. Mijn visie, mijn missie, mijn idealen, mijn normen en waarden, ethische voorwaarden strookten niet met de waarden van bestaande bedrijven. Alles waarin ik geloofde en nog steeds in geloof, wilde ik terugzien in mijn bedrijf, weerspiegeld zien in de omgang met de klanten.
Om mijn voorwaarden en wensen, zoveel mogelijk uit te dragen zoals ik dat voor mij zag. Ben ik mij gaan verdiepen in het ondernemerschap. Wat is ondernemen? Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe kan ik van mijn passie een bron van inkomsten maken?

Het moment dat ik besloot dat ik iets moest doen, waar ik zelfstandig kan opereren.
Was tijdens mijn HBO- V- opleiding aan de Hogeschool Rotterdam, toen nog Hogeschool Rotterdam e.o. genoemd. Tijdens mijn stageperiodes in het 1e en 2e jaar, voelde ik mij dood ongeluk. Dezelfde dagindeling, iedere dag weer. Dezelfde processen doorlopen. Onvoldoende inspiratie kon ik uit deze periode halen.


Er waren 3 momenten in deze 2 jaar durende studieperiode, die ervoor hebben gezorgd, dat ik nu ben waar ik ben. Zij waren de trigger om mijn verlangens, dromen, wensen uit te voeren.

  • Ik ontdekte mijn passie voor de huid.
  • Ik ontdekte het ondernemerschap.
  • Dat je moet gaan voor wat je wilt. Realiseer je dromen, verlangens, wensen, visie, missie.


De opleidingen uiterlijke verzorging en huidtherapie, hebben aan de basis gelegen van mijn huidige onderneming MellaCare. In de 11 jaar dat ik mijn praktijk aan huis run, heb ik hoogte en dieptepunten gekend, veel geleerd, fouten gemaakt. Maar ook nieuwe concepten bedacht, voortgekomen uit frustraties waar ik in de praktijk tegenaan liep en vragen kreeg vanuit het veld.

Voor jezelf beginnen als beauty professional

Als jij als beauty professional, rondloopt met de gedachte iets voor jezelf te beginnen. Doe het! Er is niets frustrerender dan je hart 💖 niet te volgen en iets te blijven doen omdat het bekend is, eenvoudiger is om je leven door een ander te laten bepalen, dan zelf de keuzes te maken waar je 100% achter staat. Of het nu succesvol is of niet. Je kiest voor schijnzekerheid, in de verwachting dat je voor de rest van je werkende leven gebakken zit. Voor jezelf beginnen is kiezen voor jezelf. Doen waar je goed in bent. Je passie vertalen naar een lucratief verdienmodel. Je flexibel en creatief opstellen, als de situatie daarom vraagt.

Tijdens mijn studie huidtherapie aan de hogeschool Utrecht raakte ik in verwachting van mijn zoon. Naast de opvoeding, studie en part-time baan. Werkte ik gestaag door aan het realiseren van mijn toekomstplannen.
Het combineren van gezin, studie en werk, was al een uitdaging. Maar je kind opvoeden, werken, geen tijd vrij kunnen maken om sportwedstrijden, school optredens bij te wonen van je kind, waren frustrerend. Daar komt frustratie weer om de hoek kijken. Ik was weer gebonden aan de werktijden, eisen van een ander, niet flexibele houding van de werkgever. Dit was het moment dat ik vaart achter mijn wens om een eigen onderneming te beginnen zette. 


De knoop doorhakken & Startkapitaal

Al mijn extra inkomsten, zoals bonussen, belastingteruggave, efficiënter inkopen doen, geen vakanties, alleen kopen wat noodzakelijk was, budgetteren. Vooral dat laatste hebben ervoor gezorgd dat ik binnen 6 jaar nadat ik besloot om de knoop door te hakken, een startkapitaal bij elkaar spaarde, om uiteindelijk in 2009 met een startkapitaal van € 19.000,- mijn eigen salon aan huis te beginnen. Ik ben mij ervan bewust dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om met een startkapitaal te beginnen, waarmee een volledige inrichten gefinancierd kan worden en er nog geld overblijft. Met welk bedrag je ook begint, iedereen kan ongeacht de grootte van het bedrag, een x bedrag reserveren. Keuzes maken, offers brengen. Is dit teveel gevraagd, begin dan niet aan een bedrijf. Een eigen onderneming beginnen vergt nu eenmaal discipline.


€ 19.000,- is geen immens groot bedrag, maar het was voor mij wel het moment dat ik met zelfvertrouwen, de eerste stappen kon zetten, in een leven zoals ik dat zelf wilde indelen en mijn zoon naar sportwedstrijden en schooloptredens kon vergezellen.
De beste beslissing die ik ooit heb genomen, op de geboorte van mijn zoon na. En na 11 jaar sta ik nog steeds achter dit besluit. Ondanks de soms tegenvallende omzetten, hoge kosten. Heb ik mijn vaardigheden als o.a. ondernemer, huidtherapeut enorm zien groeien. 


Nu is het tijd voor de next level. Jou begeleiden in het oprichten van je eigen beauty business salon en/of een expert te worden in het behandelen van de gekleurde huid.


Saskia Pinas
Huidtherapeut & schoonheidsspecialist
www.eskinacademy.nl 
www.mellacare.nl