Wordt zonnebrandcrème de ´nieuwe melk is goed voor elk´?

Wordt zonnebrandcrème de ´nieuwe melk is goed voor elk´?

We hebben een paar zonnige dagen achter de rug, wie weet wat ons nog meer te wachten staat aan zonnige dagen. Of je nu een liefhebber bent van de 🌞 of de voorkeur geeft aan koeler weer. Het beschermen van de blootgestelde huid aan de invloeden van de UV- stralen staat hoog op de agenda van hoofdzakelijk westerse landen.

Maar hoe staat het met landen van rond de evenaar? Is het voor de inheemse bevolking ook niet verstandig om zonnebrandcrème te gebruiken? En hoe zit dat met degenen die woonachtig zijn in Europese landen? Lopen zij net zoveel kans om huidschade, als huidkanker op te lopen, als Europeanen, met een lichte huid? 

Van alle etnische populaties die de wereld herbergt, hebben mensen met een donkere huid, hoe meer eumelanine 1 tot 2% kans op het ontwikkelen van huidkanker. Dit in tegenstelling tot individuen met overwegend phaeomelanine waarvan de kans op het ontwikkelen van huidkanker, tussen de 65 en 75% ligt. 

In de medische artikelen, m.u.v. de VS, wordt er in de diverse artikelen en dat zijn er maar een handjevol van, eenzijdig beschreven over de incidentie, de meest voorkomende huidkanker vormen, hoeveelheid melanine bij de diverse etnische groepen in de VS. 

Huidkanker in de gekleurde huid
Dat huidkanker ook voorkomt in de melanine rijke huid, is een feit. Maar de locaties waar huidkanker zich manifesteert, zijn niet hetzelfde als in de melanine arme huid. 

  • Het soort melanine (eumelanine of phaeomelanine) speelt ook een           rol. 
  • Huidkanker in de melanine rijke huid, doet zich voornamelijk voor:             onder de voetzolen, handpalmen, nagelbed, nagelriem, slijmvliezen           (geslachtsdelen, mond), onderbenen (beschadigde huid), kale                   hoofdhuid. 

Een niet intacte huid vormt bij iedere etnische huid een verhoogd risico. Denk aan degene die bleachen.

Om terug te komen op de gebieden waar in de gekleurde huid zich huidkanker kan manifesteren, heb je dan nog iets aan een zonnebrandcrème? 

Ik denk dat je zelf het antwoord wel kunt geven. Niet dus. Het gebruik van een zonnebrandcrème zet in deze doelgroep aan zon blootgestelde huid geen zoden aan de dijk, zoals in een melanine-arme huid. Maar dit geldt niet voor nakomelingen met een gemengde achtergrond, zoals met Europese voorouders. Zij lopen een groter risico op het ontwikkelen van huidkanker dan nakomelingen die geen Europese voorouders hebben, minder dan zij die geen verwantschap hebben met Europeanen, maar minder dan indien er verwantschap is.

Melanogenese
Het volledig bedekt houden van de lichaamshuid of dat nu met kleding en/of zonnebrandcrème is, zorgt er ook voor dat de melanogenese verstoort raakt. Dit geldt ook voor de aanmaak van vitamine D3. Een tekort leidt bij structurele tekorten tot een verhoogd risico op diverse vormen van kanker, onvruchtbaarheid, depressie, of verlaagde weerstand, toename van pigmentverschuivingen.

Het is daarom van belang dat jij als beauty professional niet klakkeloos adviezen over kunt nemen  uit wetenschappelijke onderzoeken, door de eenzijdige blik die tijdens deze onderzoeken wordt gehanteerd, ondervertegenwoordiging van bepaalde etnische groepen, eenzijdige belichting en aannames ten aanzien van een bepaalde etnische groep, het niet ontwikkelen van preventie voor bepaalde doelgroepen. Dragen bij aan een hoger mortaliteitscijfer onder donkere mensen met een Afrikaanse achtergrond, hoger dan in een bevolkingsgroep met een Europese achtergrond.

Donkere mensen met een hoog eumelaninegehalte hebben in een aantal gevallen geen baat bij het gebruik van dagelijkse zonnebrandcrème, om verdere schade aan de gezondheid te voorkomen.

Saskia Pinas, huidtherapeut & schoonheidsspecialist
12 juni 2023

Lees volledige blog Bob Marley: huidkanker, melanoom, een onwaarschijnlijke combinatie. Of toch niet?
Over de schrijver