Overbeharing in de etnische huid. Wat doe je eraan?

Overbeharing in de etnische huid. Wat doe je eraan?

Iedere man of vrouw kan te maken hebben met overbeharing. Een man die behaard is valt minder op in tegenstelling tot een vrouw die geen of nauwelijks lichaamsbeharing heeft.

Maar een vrouw die duidelijk zichtbare beharing heeft, valt meer op in de menigte. Een vrouw is gemiddeld 2 uur per week bezig met ontharen. Ontharen in het gezicht is 1 van de gebieden, waar een vrouw dagelijks of minimaal 1 keer per week bezig is om ontsierende haren te verwijderen, met één van de vele ontharingsmethoden. Maar hoe zit dat in een gekleurde huid? Welke behandelmogelijkheden zijn er? 

Sinds een jaar of 9 zie ik het aantal vrouwen die mijn praktijk bezoeken, met #PCOS toenemen. 
Waar ik 1 of 2 keer in het jaar een cliënt ontvang met deze diagnose of waarvan ik het vermoeden had. Krijg ik nu per 3 maanden 2 aanmeldingen van vrouwen, jonge meiden in de praktijk.

Die last hebben van #overbeharing in het gezicht en/of lichaam.

Ik vroeg mij af wat is hier de oorzaak van? Ligt het aan de veranderende omstandigheden, zoals klimaat, voeding (voedingswaarde of het gebrek eraan), medicijngebruik, leefstijl, genetische afwijkingen. Hier zou meer wetenschappelijk onderzoek naar moeten worden gedaan, naar oorzaak, gevolg en behandeling, zeker in het geval van people of color, daar de aandacht onder medici en farmaceuten te weinig aandacht voor is.


Mogelijke oorzaken overbeharing
De meest voorkomende oorzaak van overbeharing bij een vrouw, wordt veroorzaakt door hormonen. Door een verstoorde hormoonbalans kan het mannelijke hormoon testosteron in hoeveelheid toenemen. Het gevolg is dat haar groei in bepaalde lichaamsgebieden toeneemt, zoals in het gelaat.

Niet alleen de lichaamsbeharing neemt toe, maar ook een vorm van kaalheid kan in de loop van de jaren optreden. Een verstoorde insulineafgifte, kan een eerste aanwijzing zijn voor een hormonale stoornis.

Uit een eerder gepubliceerd onderzoek is aangetoond dat het gebrek aan een tekort aan D- chiro Inositol (DCI), is een vitamine uit de B groep. Aangetoond is dat sommige vrouwen met PCOS verminderd gevoelig zijn voor insuline. Door deze vitamine op te nemen in de dagelijkse voedingspatroon, kan dit de opname van insuline bevorderen, menstruatiecyclus wordt regelmatiger, afname van acne.

De positieve werking van dit voedingssupplement, leidt niet bij iedere vrouw tot een positief resultaat, maar de tot nu toe verkregen resultaten laten wel een significante verbetering zien ten opzichte van de synthetische medicatie die tot voorheen werd voorgeschreven. 

Psychosociale factoren

Overbeharing kan bij een deel van de vrouwen die te maken hebben met overbeharing in o.a. het gezicht, decolleté, armen, benen, onderbuik, tot mentale problemen leiden.

De omgeving staat niet altijd begripvol tegenover een vrouw, die door onzekerheid zich afzondert van het sociale leven. Het zijn toch maar haren, die kun je toch verwijderen door te harsen of te scheren. Een enkele keer is dat niet erg, maar niet als je daar dagelijks mee bezig bent. 

Niet alleen de omgeving, maar ook de huisarts neemt een overbeharingsprobleem bij een vrouw niet serieus. Een anticonceptiepil zal een tijdelijk effect hebben. Voor een definitieve ontharingsmethode zijn er diverse technieken om haren te reduceren.


Ontharingsmethoden

De effectiviteit en de duur van de methoden kunnen verschillen. De meest effectieve ontharingsmethoden zijn harsen/waxen, elektrische epilatie, laserepilatie/IPL.

Enkele veel gebruikte methoden voor het verwijderen van gezichts- en lichaamsbeharing:


In een etnische huid, is iedere methode toe te passen. In het geval van laserepilatie zijn alleen de diode laser en de Nd: Yag laser veilig en effectief genoeg, als de persoon een getinte huid heeft of zongebruind is.
De IPL methode, kan alleen ingezet worden met de SHR methode.

Elektrische epilatie, is ook een effectieve maar zeer intensieve en langdurige methode, waarmee de haren één voor één verwijderd worden.

Bij iedere methode geldt, ook voor de minder duurzame ontharingsmethoden, dat warmte gecontroleerd afgegeven dient te worden, voldoende tijd tussen iedere behandelingen moet zitten, om de huid verder te kunnen behandelen, de huid voldoende gekoeld te worden.
Vinden de behandelingen te dicht op elkaar plaats minder dan 3 -4 weken, zal de huid op termijn pigmentatie problemen gaan vertonen.


Kans van slagen

Afhankelijk van de gekozen methode, kan de overtollige beharing teruggebracht worden tot een aanvaardbaar niveau, die voor de cliënt aanvaardbaar is.

Het ontharen kan een aantal jaren duren voordat het aanvaardbare niveau is bereikt. De kans kans van slagen is afhankelijk van de volgende factoren:

- erfelijkheid

- hormonale disbalans (PCOS)

- continuïteit behandeling 

- medicatie (hormonaal)

- ziekte/aandoening


Toekomstperspectief

Wie weet kan er al door de toevoeging van dit voedingssupplement aan het dagelijkse dieet, het verrijken of het verbeteren van de voedingsbodem waar de gewassen op verbouwd worden. Ons eetpatroon gevarieerder wordt. Dergelijke afwijkingen tot het verleden gaan behoren.


Bron: http://mypcos.info/1/wp-content/uploads/2010/01/1999-NEJM-Nestler-et-al-DCI-PCOS.pdf
http://www.uitgerekendjij.nl/wat-is-d-chiro-inositol/ 


Saskia Pinas
Huidtherapeut & Schoonheidsspecialist
Augustus 2020

Over de schrijver